Onderwijs
Wat is onze onderwijskundige visie?
Ons onderwijsconcept is een mix van Programma Gericht Onderwijs (PGO) en Ontwikkelings Gericht Onderwijs (OGO).
Wij vinden het belangrijk om kinderen ontwikkelingsgericht te laten leren, maar daarnaast bieden wij de structuur van programmagericht onderwijs. Ontwikkelingsgericht onderwijs uit zich onder andere in het werken in hoeken in de onderbouw en het werken met twee projectweken in de bovenbouw. Programmagericht onderwijs uit zich binnen onze school onder andere door het structureel werken met methodes.
Wij werken vanuit het adaptief onderwijs. De drie basisprincipe's van adaptief onderwijs zijn: relatie, competentie en autonomie. Hieronder lichten wij deze basisprincipe's toe:
Relatie: Ik mag er zijn!
Kinderen ervaren dat ze welkom zijn, erbij mogen horen en mee mogen doen. Ook ervaren zij dat anderen met hen willen spelen en werken. De kinderen voelen zich veilig en vertrouwd. Het gevoel van relatie wordt versterkt als kinderen invloed hebben op de manier waarop er met ze wordt omgegaan.
Competentie: Ik kan het!
Kinderen ontwikkelen gevoelens van competentie als ze merken dat ze zich verantwoordelijk voor hun taak voelen, ze prestaties leveren en daarvoor waardering krijgen van anderen. Leren wordt betekenisvoller als kinderen invloed hebben op wat en hoe er geleerd wordt.
Autonomie: Ik kan het zelf!
De ontwikkeling van autonomie wordt gestimuleerd wanneer kinderen zelf beslissingen mogen nemen, zelf kunnen kiezen en verantwoordelijkheid mogen dragen voor hun initiatieven en activiteiten. Als kinderen zich betrokken weten bij de belangrijke zaken in hun leef- en leeromgeving versterkt dat hun gevoel van autonomie.
Vanaf 2011 wordt de wet op passend onderwijs van kracht. Iedere school wordt verplicht gesteld om in hun onderwijs passend onderwijs te geven. Passend onderwijs staat voor onderwijs op maat. In de praktijk houdt dit in dat wij er voor zorgen dat iedere leerling onderwijs krijgt op zijn/haar niveau. Om de leerkracht in de gelegenheid te stellen haar leerlingen onderwijs op maat te geven, werken wij met handelingsplannen. Voor meer informatie zie ‘Leerlingenzorg’.
Hoe is de organisatie bij ons op school?
Onze groepen zijn ingedeeld middels het leerstofklassensysteem. Dit betekent dat leerlingen van dezelfde leeftijd bij elkaar in de groep zitten. Binnen het reguliere lesstofaanbod wordt er binnen de groep gedifferentieerd. Dit houdt in dat er binnen de groep ruimte is voor niveauverschillen van leerlingen.
Op onze school is het onderwijs in twee 'bouwen' georganiseerd. De groepen 1, 2, 3 en 4 vormen de onderbouw en de groepen 5, 6, 7 en 8 de bovenbouw.
Hoe ziet onze lesorganisatie er uit?
In de groepen is er aandacht voor klassikaal, zelfstandig en samenwerken. De instructies worden effectief gegeven, volgens het directe instructiemodel.
In welke vakken krijgen onze leerlingen les?
Onze leerlingen krijgen les in de volgende vakken:
– Godsdienst
– Nederlandse taal
– Rekenen/wiskunde
– Technisch lezen
– Begrijpend lezen
– Zaakvakken; aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, natuur en techniek
– Kunstzinnige vakken; beeldende vorming, muziek en drama
– Bevordering gezond gedrag; verkeer
– Engels
– Bewegingsonderwijs
Hoe ziet een dag in groep 1 / 2 er uit?
Om half negen hebben we 'ochtendkring', we beginnen de dag met elkaar door te bidden, liedjes te zingen en naar een bijbelverhaal te luisteren. Na de ochtendkring is het tijd voor spelen en werken. Met behulp van het planbord kiezen de leerlingen in welke hoek ze willen spelen en werken. Dan is het tijd voor de 'eetkring', we drinken onze beker leeg en eten een stukje fruit. Als ons buikje vol zit is het tijd voor bewegen! Met mooi weer gaan we heerlijk buiten spelen en twee keer in de week gymmen we in het speellokaal. Dan gaat de bel. Met de hele school gaan we een broodje eten en even buiten spelen. De middag begint met een taal- of rekenkring. We zijn dan op een speelse manier bezig met letters en getallen. Vervolgens is het weer tijd voor spelen en werken en dan sluiten we de middag af met een 'creakring', we gaan dan muziek maken, toneelstukjes spelen of lekker dansen!
Hoe ziet een dag in de onderbouw er uit?
Om half negen beginnen we, net als in de kleutergroep, de dag met lied, gebed en bijbelverhaal. Daarna gaan we aan het werk. In de onderbouw besteden we veel tijd aan lezen, ieder dag leren we nieuwe letters! Na het harde werken is het tijd voor pauze, we eten en drinken met elkaar in de kring en gaan even buiten spelen. Na de pauze gaan we weer aan het werk. Als de bel gaat is het tijd voor een broodje en even lekker buiten spelen. 's Middags staan vooral de wereldoriënterende en creatieve vakken op het programma, we gaan dan werken in onze schooltuin, maken met elkaar muziek of gaan een mooie tekening maken.
Hoe ziet een dag in de bovenbouw er uit?
Net als in de kleutergroep en in de onderbouwgroepen beginnen we in de bovenbouw samen in de kring. Na de kring gaan we aan het werk. We werken al veel zelfstandig, mogen zelf plannen en eigen keuze's maken. De juf geeft tijdens het zelfstandig werken extra instructie aan kinderen die dat nodig hebben. Even eten, drinken en buiten spelen en daarna gaan we weer verder met ons werk. 's Middags is het tijd voor wereldoriënterende en creatieve vakken en in de bovenbouw hebben we zelfs ICT. We leren dan werken met de computer. In de bovenbouw krijgen we meer toetsen als in de onderbouw. Bijvoorbeeld topografie. Hiervoor krijgen wij huiswerk mee, dan kunnen we het goed leren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb